Docent account profile for fabelnest_114

Rebecca Van Laeke
Schattemanstraat 17
9960 Assenede , Oost-Vlaanderen
België
Telefoonnummer: 0032485088267
Oost-Vlaanderen BE
Opleidingscentrum: 
Kinderyogadocent sinds: 
24 okt 2018
Fabelnest
spelcounseling, ouderschapsondersteuning en kinderyoga

* SPEL-COUNSELING 

 

"wat is dat nu?"

= Kinderen helpen of 'counselen' door gebruik te maken van spelen

Spel: Kinderen praten vaak niet gemakkelijk over hun problemen of moeilijke dingen die ze hebben meegemaakt. Ze kunnen hun gevoelens moeilijker onder woorden brengen. Soms zijn ze zich zelfs niet eens bewust van wat er zich allemaal afspeelt onder hun huid omdat kinderen veel meer dan volwassenen in het "nu" leven. Het is ook iets dat kinderen gaandeweg leren als ze groter worden: woorden geven aan gevoelens en ervaringen. 

Via spel kunnen zij echter, bewust of onbewust, tonen waar ze mee bezig zijn. 

Spel is hun natuurlijke eerste taal.

Cliënt-centered spelcounseling is bedoeld voor kinderen van ongeveer 3 tot en met 12 jaar en hun gezin(nen). Ook oudere kinderen die graag spelen en/of zich creatief uiten kunnen baat hebben bij spelcounseling en zandspelcounseling.

Spelcounseling kan kinderen helpen met emotionele of psychosociale problemen. Soms is er iets gebeurd waardoor er zorgen zijn. Soms merken volwassenen dat een kind zich niet lekker in zijn vel voelt door het gedrag dat een kind stelt.

Vaak hebben ouders of verzorgers de vraag "wat gaat er in het hoofd van mijn kind om?" of "waarom gedraagt mijn kind zich zo?"

Zeker bij jonge kinderen of minder taalvaardige kinderen is spelcounseling een prachtige, unieke methode om zicht te krijgen op hun beleving.

Counseling focust op toekomstgericht en ontwikkelingsgericht werken zodat het kind (en zijn gezin) zo gauw mogelijk weer zelf verder kan. Het verleden wordt meegenomen in dit proces maar vormt niet de focus. Binnen counseling staat ego-versterking (=opbouwen van zelfkennis en -vertrouwen) centraal.

Concreet kan het gaan om o.a.:

moeilijke gebeurtenissen 

zoals een echtscheiding, 

overlijden, 

verlieservaring, 

verhuis, 

ziekenhuisopname, 

een wijziging in gezinssamenstelling, 

geboorte, 

schoolverandering,

...

 

emotionele moeilijkheden 

zoals weinig zelfvertrouwen, 

last hebben van (hoog)gevoeligheid, 

faalangst, 

woedebuien, 

zich vaak verdrietig voelen, 

angsten, 

nachtmerries, 

erg gesloten of verlegen zijn, 

problemen met uiten van gevoelens, 

...

 

sociale moeilijkheden 

zoals pesten of gepest worden, 

moeilijk kunnen samenspelen, 

moeilijk gezag kunnen aanvaarden, 

moeilijk kunnen omgaan met regels, 

moeilijk met verliezen/falen kunnen omgaan,

* KINDERYOGA

Op een speelse manier kennis maken met yoga. Weg van het moeten, het presteren, het competitieve. Kinderen mogen hier zichzelf zijn en leren ook rekening te houden met elkaar.

Hoe gaat een les precies in zijn werk?

Er wordt gestart vanuit een verhaal of thema (vb. dierentuin, zee, gevoelens, dino's...) Hieraan worden spelletjes en oefeningen gekoppeld. We wisselen af tussen yogahoudingen, grondende oefeningen, filosoferen, aandachtsoefeningen, creatieve oefeningen, massage, dansen ...

Kinderen zijn vrij om te voelen wat bij hen past om mee te doen, hoe ze willen meedoen, hoe ze willen zijn. Met respect voor de ander, dat is de basis. 

Fabelnest biedt kinderyoga aan vanaf kleuterleeftijd tot lagere schoolleeftijd. Er worden ook ouder-kind yogalessen aangeboden waarbij de focus vooral ligt op verbinding, hechting... en natuurlijk... samen plezier maken! 

 

www.fabelnest.be